5 Tips om mogelijke akoestische problemen te voorkomen in jouw home-studio
 • 30
 • 09

Een ruimte akoestisch behandelen wordt door veel mensen in de gauwigheid overgeslagen of als onbelangrijk gezien. Snel grijpt men naar duurdere apparatuur, omdat de huidige niet klinkt zoals zij zouden willen. Toch is het een van de belangrijkste dingen in de setup van je home-studio. De ruimte waarin je mixt, beinvloedt de manier waarop je jouw mix hoort en kleurt elke beslissing die je maakt. Je kunt het akoestisch behandelen zo duur en ingewikkeld maken als je zelf wil. We komen hier later op terug. Hieronder alvast 5 gratis punten om rekening mee te houden en waarom:

5 Tips om rekening mee te houden tijdens het plaatsen van je speakers

 1. Vermijd het plaatsen van je speakers tegen een muur. Dit leidt vrijwel altijd tot hoge pieken in de respons van de lage frequenties. Dat wil zeggen; je hoort meer laag dan er eigenlijk is (dit is vaak het grootste probleem in thuisstudio’s). Hoe verder van de muur, hoe minder het de frequentierespons van je monitors beinvloedt.
 2. Vermijd de hoeken van je ruimte. Erger dan een muur is een hoek, omdat het het laag nog meer versterkt dan wanneer je je monitors tegen de muur plaatst. Probeer al helemaal te voorkomen dat 1 monitor wel in de hoek staat en de ander niet. Dit zorgt voor een frequentierespons in het laag die uit balans is.
 3. Maak de afstand tussen beide muren links en rechts even lang. Evenals bij het plaatsen van je monitors in een hoek leidt dit tot een onevenwichtige frequentierespons. Ditmaal voor de hogere frequenties. De zogenaamde sonische reflecties van de muren links en rechts zijn namelijk niet even lang. Het beste is om je setup precies in het midden van de ruimte te plaatsen.
 4. Vermijd verschillende typen van absorptie. Wanneer aan een kant van de ruimte een raam zit en aan de andere kant een kale muur, raakt je stereobeeld uit balans. De kant van het raam zal veel meer helder klinken dan de weerkaatsingen van de muur. Probeer dus de beide kanten van dezelfde absorptiekwaliteit te maken.
 5. Check de afstand tussen de monitors. In een ideale situatie zit je in de punt van een driehoek met gelijke zijden, de zogenaamde ‘sweetspot’. Zit je dus anderhalve meter van je speakers af? Dan moeten de monitoren ook anderhalve meter uit elkaar geplaatst worden.
More News
 • 20 mrt 2018
 • 2
In ‘Mixen de basis’ bespreken we de basisprincipes van het mixen van audio. Deze week besteden we aandacht aan de Equalizer. Wat zijn de magische...
 • 20 apr 2018
 • 4443
De hele filmwereld is momenteel in de ban van de op NAB 2018 aangekondigde opvolger van de originele Blackmagic Pocket Cinema Camera: de 4K versie....
 • 30 sep 2020
 • 0
Al eerder beloofde ik een lijstje met instrumenten en hun bijbehorende belangrijke frequenties. Lees hier ook over Basis EQ Technieken om het mixen gemakkelijker te maken. Instrumenten...