De nieuwe Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K
 • 20
 • 04

De hele filmwereld is momenteel in de ban van de op NAB 2018 aangekondigde opvolger van de originele Blackmagic Pocket Cinema Camera: de 4K versie. Ik heb de originele pocket camera vroeger veelvuldig gebruikt voor kleinere projecten en run & gun situaties. Het was een geweldige camera die werd geroemd om z’n kleuren, codec en mogelijkheid tot RAW video, maar wat ik op een gegeven moment begon te missen was de optie tot hogere framerates en resolutie.

// Lees hier over onze gebruikservaring met deze camera.

Hier heeft Blackmagic na veelvuldig aandringen van hun gebruikers eindelijk een antwoord op en het moet gezegd: op papier ziet het er geweldig uit. Blackmagic heeft een hoop toffe features in een kleine body weten te proppen en dit alles voor een zacht prijsje. In Nederland staat ie momenteel voor 1385 euro op de pre-order bij Cameranu (leverbaar vanaf september 2018). Ook aan de formfactor begin ik te wennen. Hij is met 86mm x 178mm x 97mm (LxBxH) wat groter dan zijn voorganger. Even de feiten en specs op een rij:

 • 10-bit prores & 12 bit CinemaDNG RAW
 • 4k tot 60fps & HD Windowed 120fps
 • 13 stops dynamisch bereik
 • Dual Native ISO tot wel 25600 (voor low light)
 • 5 inch touch screen
 • Actieve MFT mount en 4/3 sensor (crop factor 1.9), compatible met Metabones Speedbooster Ultra & XL
 • Vernieuwde aansluitingen: USB-C, mini XLR, 3.5mm Jack, HDMI, Headphone & voeding
 • Direct opnemen op een externe harde schijf

Codec

De Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K neemt verschillende smaken 10-bit Prores en 12 bit Cinema DNG RAW op. Voor mij was een DSLR of andere systeem-achtige camera zoals de GH5, waar we nu de kleine projecten mee draaien, pas een optie toen deze 10 bit video kreeg. 10 Bit video bevat namelijk ongeveer 600 keer meer kleurinformatie ten opzichte van 8 bit, wat niet alleen ideaal en flexibel is tijdens post-productie, maar ook de hoeveelheid detail in je shot aanzienlijk vergroot.

De gebruikte codec in de Pocket 4K (Prores) is veel meer een industriestandaard en minder zwaar voor je PC dan de codec van bijvoorbeeld de Panasonic GH5, waardoor editen en playback veel soepeler loopt. Ook gooit Blackmagic er nog even 12 bit Lossless CinemaDNG RAW en verschillende RAW compressieformats (3:1 en 4:1) tegenaan. Dit is een optie die je verder echt alleen bij high end camera’s ziet.

Framerates

De Pocket 4K is in staat tot 60 fps op UHD & 4K en 120 fps in windowed HD. Windowed houdt in dat hij een kleiner deel van de sensor pakt, waardoor je als het ware een stukje ingezoomd bent. Bij lagere framerates in HD wordt de UHD resolutie in camera omgezet, waardoor je in principe scherper beeld hebt. Aan de achterkant zit naast het display een knop om snel tussen framerate mode te kunnen wisselen.

Dynamisch bereik

Dynamisch bereik is de hoeveelheid detail die een camera kan vangen in de lichte en donkere delen van een plaatje. Het wordt uitgedrukt in stops en is 1 van de belangrijkste dingen in film. Met het menselijk oog zie je meer dan 20 stops dynamisch bereik, ofwel: kijk je vanuit binnen naar buiten, dan zie je zowel details in je (donkere) binnenruimte, als in het lichte gedeelte buiten. Consumentencamera’s hebben vaak moeite met het vastleggen van plaatjes met een groot dynamisch bereik. Of buiten is goed belicht, maar binnen onderbelicht, of binnen is goed belicht en buiten overbelicht. Het gemiddelde dynamisch bereik van een consumentencamera ligt zo rond de 9 stops. De Blackmagic Pocket Cinema Camera 4K heeft een dynamisch bereik van 13 stops.

Lens mount en sensor

De lens mount is MFT en dezelfde als de voorganger en verschillende andere camera’s zoals van Panasonic (de hele GH-serie) en Olympus. Mocht je momenteel al een Metabones Ultra of XL Speedbooster hebben, dan is er goed nieuws: de speedboosters werken ook met de nieuwe Pocket 4K. Dit in tegenstelling tot de vorige Pocket Camera, waar je een speciale BMPCC Speedbooster voor nodig had. De Pocket 4K moet ook werken met de actieve Speedboosters van Canon EF naar MFT.

De sensor is iets groter dan de voorganger, namelijk: 4/3 (18.96mm x 10mm) in plaats van micro 4/3 (12.48mm x 7.02mm). Dit resulteert in een cropfactor van 1.9 ten opzichte van full frame camera’s. Gebruik je een speedbooster XL dan is de cropfactor slechts 1.9 x 0.64 = 1.22. Dit is kleiner dan de cropfactor van APS-C of Super 35mm van rond de 1.5, die in film de standaard is.

Dual Native ISO tot 25600

Een techniek die momenteel heel populair is, is die van Dual Native ISO. Dit zorgt ervoor dat je in omstandigheden met weinig licht toch goede beelden met weinig ruis kan schieten. In het kort komt het er op neer dat de nieuw ontwikkelde sensor twee circuits implementeert, waardoor het mogelijk wordt naar een hogere native ISO te schakelen. Bij camera’s met een Single Native ISO wordt het originele signaal steeds meer versterkt bij het opschakelen van de ISO, wat ruis veroorzaakt. De native ISO van de Pocket 4K ligt op 400 en 3200, wat betekent dat je op deze beide waardes ruisvrije beelden op kan nemen.

Vernieuwde aansluitingen

Een vernuftige functie op de nieuwe pocket vind ik de USB-C aansluiting met verschillende mogelijkheden. Zo kun je de camera via USB-C stroom geven of een externe SSD aansluiten om direct op een harde schijf op te nemen. Qua media slikt de Pocket 4K verder SD, UHS-II en Cfast 2.0 kaarten, maar laatst genoemden zijn momenteel nog aan de prijzige kant. Verder beschikt de Pocket 4K over zowel mini-XLR met fantoomvoeding als mini jack in, een full size HDMI uitgang, professionele lock aansluiting voor voeding en een headphone uit.

Davinci Resolve Studio 15

Een leuke toevoeging van Blackmagic camera’s is dat je er gratis de nieuwste Pro versie van Davinci Resolve bij krijgt. Dit is het populaire kleurcorrectieprogramma van Blackmagic, dat zich de laatste jaren steeds meer toespitst op edit, audio en visual effects met o.a. de komst van Fairlight en Fusion. De Lite versie is altijd gratis te downloaden via de website, maar voor de volledige pro versie leg je zo’n 300 euro neer.

Andere functies

Naast de functies die we er in deze blog uitlichten heeft de nieuwe pocket 4K nog veel meer functies, zoals: eigen LUTS monitoren of inbakken, een 5 inch touch screen, 3 instelbare functieknoppen op de bovenkant, een record knop aan de voorkant voor vloggers, Canon L6 batterijen voor betere batterijduur, optie tot 8 megapixel RAW foto, 4 ingebouwde microfoons , carbon fiber body & dezelfde menustructuur als die van de Ursa Mini. Hij wordt geleverd vanaf september 2018.

Vragen? Neem contact op.

More News
 • 30 sep 2020
 • 0
In ‘Mixen de basis’ bespreken we de basisprincipes van het mixen van audio. Deze week besteden we aandacht aan compressie. Wat is het en hoe...
 • 20 apr 2018
 • 4443
De hele filmwereld is momenteel in de ban van de op NAB 2018 aangekondigde opvolger van de originele Blackmagic Pocket Cinema Camera: de 4K versie....
 • 20 mrt 2018
 • 2
In ‘Mixen de basis’ bespreken we de basisprincipes van het mixen van audio. Deze week besteden we aandacht aan de Equalizer. Wat zijn de magische...